Gräsö Runt


Om Gräsö runt

Rodd och segeltävling som nästan genomförts varje år sedan 1987 (Inställt 2020 Covid ).
Det är tänkt att denna tävling ska hedra gamla tiders strömmingsfiskare som slet hårt runt ön.
Tävlingen sträcker sig ca 34 sjömil runt Gräsö i fyra etapper med en övernattning på östra sidan Gräsö när man kommit drygt halvvägs.

Tidpunkt
Tävlingen går av stapeln i juli, närmare datum bestäms varje år. Vanligtvis fredag-lördag i början av juli.
Starten går 11.00 vid Sockensbryggan och roddarna bör samlas minst 1h i förväg.Lagen
Roten (lagen) ska bestå av 1-5 sjödugliga män eller kvinnor, mixade lag är tillåtna. Dispans på antalet kan ges för bla vikingaskepp, tiohuggare mm.
En rotechef utses och denne ansvarar för att båten och besättningen är sjöduglig, båten ska medföra säkerhetsutrustning så som flytvästar, öskar, hink, båtshake, nödbloss mm.
Önskvärt är att roten så gott man kan är klädd i sekelskifteskläder likt gamla tidernas roddare.
Roten ordnar sin övernattning själv med tält eller vad man önskar, samt mat och dryck under tävlingen. Denna packning kan packas i de följebåtar som går med runt.Båten
Tävlingen är öppen för båtar av den typ som kan tänkas ha använts för strömmingsfiske runt Gräsön på den tid då det begav sig. Men även andra allmogebåtar är välkomna. Endast åror och segel får användas till framdrivning. Reservåror får lastas i följebåt men minst en måste finnas i roddbåten. Segel eller annan nödvändig utrustning får inte lastas av i följebåt när det inte används. Ingen reklam är tillåten på segel eller båt.Avgift, anmälan
Alla deltagare betalar en startavgift på 300 kr per man och i denna avgift ingår en måltid som serveras på Norr-Gället, den ö där övernattningen sker, samt en enklare förtäring vid den slutliga målgången. Alla roddare skall vara medlemmar i Gräsö skötbåtsförening. 

Anmälan sker dels genom att betala in startavgiften och dels genom att skicka in anmälningsblanketten. Båda skall vara hos föreningen senast tre veckor innan tävling.

Startavgiften är 300 kr per person (500 kr vid försenad betalning) och betalas till 

plusgirokonto 722358-9.

Ange Båtens namn samt nummer på inbetalningen. 

Betala hela besättningens startavgift i en klumpsumma

samt skilt från medlemsavgiften.

anmälningblankett samt regler här


Hör av er till föreningen vid frågor så hjälper vi er!

 

Tävlingssträckan

 

Första etappen
Start kl.11.00 Mål Ca.13.00
Starten går vid sockensbryggan vid färjeläget på Gräsösidan. Rodden går sedan norrut längs Gräsöland mot Örskärssund. Båtarna samlas på Gräsösidan av sundet för en paus. Etappen är cirka 11 sjömil och därmed den längsta sträckan. Har man tur här så får man god hjälp av seglen men har man osis så får man ”norda mot” hela vägen upp.Andra etappen
Start sker vanligvis en timme efter sista båt har gått imål på första sträckan, sedan ror vi söderut till Norr-gället. Här börjar Gräsöns vackra men grynnrika skärgård. Om segelvinden är god kan det löna sig med att ta ett spår utanför skärgården, men är det rodd så gäller kortaste vägen mellan öar och smala sund.
Norr-gället är en ö 3 sjömil öster om Gräsö och det är cirka 9 sjömil ner dit från Örskär. På Gället serveras ett mål mat till roddarna och här övernattar vi. Tältmöjligheterna är goda på en nyslagen åkerplätt. Många åskådare kommer att vara där och kvällen är lite av en fest.Tredje etappen

Starttiden bestäms kvällen innan.
Startar väldigt tidigt med träningsvärk och allt vad blåsor här o där innebär. Rodden går sedan söderut till Gräsös södra spets, Äspskärs brygga cirka 7 sjömil.Fjärde etappen
Start kl.11.00 Mål Ca. 12.00
Norrut igen den sista biten upp genom leden tillbaka till färjläget för den sista målspurten. Akta er för väldigt starka motströmmar som kan reducera er fart avsevärt. Delsträckan är cirka 7 sjömil.Priser
Alla får ett vackert diplom och en nätsticka från Djursten. Snabbaste rote får en inskription i ett slafat och vid tre inskriptioner får man behålla slafatet. Sen har vi ett specialpris i form av en åra som kan tilldelas en rote eller bara en roddare eller även någon som inte rott men ändå bidragit med något som utdelaren tycker är speciellt och värt att uppmärksamma. Förra årets vinnare delar ut priset året därpå med en motivering. Har man rott tjugo år får man en graverad silverring med skötbåtsmotiv. Detta medför även att man blir hedersmedlem och får livstids medlemskap i föreningen.

 

Säkerhet
Det brukar vara massor av följebåtar med runt men enkom i föreningens regi brukar vi ha en större och en mindre säkerhetsbåt.
Mobiltelefonnummer till dessa båtar bör finnas programmerade på en mobil i varje roddbåt.
Denna mobiltelefons egna nummer ska i sin tur följebåtarna känna till.Sponsring
Vi mottager nu gärna sponsring för Gräsö runt.
För de företag som skulle vilja hjälpa oss göra roddtävlingen Gräsö runt till ett ännu roligare och säkrare evenemang för både roddare och åskådare och samtidigt synas i vårat programblad, hör gärna av er!